93605
Książka
W koszyku
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach! A nawet więcej! Podróże, smaki, opowieści, przepisy! Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach? W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia - od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian - roślinne śledzie wege! Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata! Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań. Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem - ten tradycyjny w oleju lub śmietanie - stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego. Marta Sawicka-Danielak - pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi. Filip Danielak - perkusista, producent telewizyjny i szef kuchni. Podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronie [239].
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej