90939
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia francuska / [tekst Kerry Kenihan ; tł. Marzena Godzińska]. - Warszawa : "RM", 2004. - 80 stron : fotografie, mapa ; 29 cm.
(Świeże i Smaczne.)
Kuchnia francuska uznawana jest za jedną z najlepszych kuchni świata. Długo pielęgnowanym zwyczajem w wielu krajach Europy było sprowadzanie francuskich szefów kuchni, którzy gotowali na królewskich dworach. To właśnie z tego kraju pochodzi ekskluzywna kuchnia „haute cuisine”, której miejsce obecnie przejmuje jednak lżejsza, choć niemniej wykwintna kuchnia „nouvelle cuisine”. Oprócz wymyślnych dań, w kuchni francuskiej znaleźć można także nieskomplikowane potrawy podawane najczęściej w oberżach i zajazdach z kuchnią regionalną. Najbardziej znane francuskie potrawy to: crème brûlée, zupa cebulowa, żabie udka i escargots, czyli ślimaki.
Status dostępności:
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: French food, 2002
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej